Dnes je pondelok, 08.august 2022, meniny má: Oskar
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Keď už cukor, tak poriadny. Ten kokosový vás nadchne!

január 19, 2019 - 12:00
Pokiaľ sa vaše poznatky o kokose končia tým, že je vhodnou ingredienciou do koláčov, je na čase rozšíriť si obzory.
Foto: 
Shutterstock

To, čo v ázijských krajinách vedia od nepamäti, sa pomaly ale iste dostáva ako gastronomická novinka už aj k nám. Vezmime si napríklad kokosový cukor. Hoci ten je na Ďalekom východe nepostrádateľnou súčasťou každej domácnosti, v našich končinách sa o jeho blahodarnom vplyve na ľudský organizmus dozvedáme len postupne.

Ak sa čo i len trochu zaujímate o zdravú výživu, potom celkom určite viete, akú šarapatu dokáže v našom tele narobiť cukor s prívlastkom biely. Nie nadarmo odborníci jeho škodlivý vplyv prirovnávajú k drogám. Patríte k ľuďom, ktorí sa sladkých dobrôt napriek tomu nevedia vzdať? V tom prípade siahnite po jeho kokosovom variante. Je bohatý na vitamíny skupiny B a nájdete v ňom i stopové prvky ako horčík, draslík, zinok či železo. Okrem širokého využitia v kuchyni má svoje čestné miesto aj v otázke ochrany ľudského zdravia.

Kokosový cukor totiž:

  • Pre vysoký podiel draslíka prospieva ľuďom s vysokým krvným tlakom a kardiovaskulárnymi ochoreniami
  • Posilňuje imunitný systém
  • Má antivírusové a antibakteriálne účinky
  • Je prevenciou anémie, keďže je v ňom zastúpené i železo
  • Vďaka vápniku posilňuje kosti

Pripravte pre najbližších chutnú dobrotu

Banánové palacinky s kokosovým cukrom

Budete potrebovať:

  • 2       stredne veľké zrelé banány
  • 3       stredne veľké domáce vajcia
  • 1,5    šálky celozrnnej špaldovej múky (alebo pohánkovej pre bezlepkovú verziu)
  • 0,5   šálky kokosového cukru
  • 1       lyžička škorice
  • 1       lyžička pomarančovej šťavy
  •          mlieko podľa potreby (vláčne, mierne husté cesto)
  •          kokosový olej na vysmážanie
  •          ríbezľový džem na plnenie
  •          kakaové bôby, kokosové lupienky a čerstvé jahody na zdobenie

Takýto je postup:

Banány nastrúhajte na struháku. V miske zmixujte s ostatnými surovinami, aby ste dostali vláčne cesto. Na rozpálenú panvicu nalejte trochu kokosového oleja, naberačkou si nalievajte cesto, z ktorého opečte palacinky. Palacinky  potom plňte domácim džemom a dekorujte čokoládovými bôbmi, čerstvými jahodami a kokosovými lupienkami.

Dobrú chuť :-)

- - Inzercia - -