Dnes je štvrtok, 09.december 2021, meniny má: Izabela
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Kvalita kávy sa v cene musí odraziť, od lacnej nemajte očakávania

máj 28, 2021 - 10:00
Ako sa hovorí, za málo peňazí málo muziky. V prípade kávy to platí tiež. Ak očakávate kvalitu nikdy sa pri výbere nerozhodujte podľa najnižšej ceny.
Foto: 
Kávoholik

Pri kvalitnejších kávach je totiž vyšší už samotný vstupný náklad, čo má výrazný vplyv na konečnú cenu produktu.

Cena zelenej kávy ako komodity jednoznačne reaguje na dopyt a aktuálnu situáciu na svetovom trhu. Dôležitou premennou je tiež celková produkcia. Na výsledok má podstatný vplyv počasie, politická situácia v regióne pôvodu, kvalita úrody, ale aj to, ako dlho je zelená káva skladovaná. Kvalitnejšia produkcia zelených kávovníkových zŕn je navyše vždy spracovaná ručne. Ak je úroda zbieraná strojom, chemicky, či geneticky upravená alebo priemyselne spracovaná, jej hodnota klesá.

Ak to všetko skombinujeme s ďalším spracovaním v lokálnej pražiarni s individuálnym prístupom, opäť sa vstupné náklady navyšujú. Je výrazný rozdiel v tom, či kávu kúpite od niekoho, kto praženiu kávy venuje maximálnu pozornosť alebo naopak ide len o rutinný proces spracovania. Na to nadväzuje samozrejme aj predaj. V prípade, že sa k vám dostane káva, ktorá má povedzme 9 – 10 mesiacov a porovnáte ju s tou, ktorá bola upražená pred 2 týždňami, zaručene rozdiel spoznáte hneď po otvorení vrecka. Aj preto si treba dávať pri kúpe pozor, či obal obsahuje informáciu o dátume praženia. Rovnako by mal byť vždy jasný pôvod zelených kávovníkových zŕn.  

Osobne vnímam veľmi pozitívne, že milovníci kávy sa v posledných rokoch začali o pôvod kávovníkových zŕn výraznejšie zaujímať. Faktom je, že moderná história pitia kávy prešla za posledných 100 rokov zaujímavým vývojom. Od nápoja, ktorý mal robotníka udržať pri výrobnom páse, cez kult korporátnej obchodnej značky až k dnešnej tekutine takmer spoločenského významu, ktorá spája ľudí. Pre mnohých je šálka kávy ideálnou zámienkou, ako pozvať niekoho na stretnutie, pre iných skvelá možnosť, ako si dať krátku pauzu vo firemnej kuchynke. Jednoducho spájajú sa s ňou mnohé momenty nášho života, ktoré nám pomáhajú odstraňovať bariéry.  Tento trend je možné pozorovať už niekoľko rokov a má stále stúpajúcu tendenciu.

Na záver treba pripomenúť, že vedecké štúdie dokázali, že káva neobsahuje návykové látky do takej miery, aby v nás vyvolala fyzickú závislosť. Ak máte teda každodenný ranný „absťák“ po káve, je to skutočne len o zvyku a rituáli, ktorý máte zaužívaný. Nie však o závislosti na kofeíne.

- - Inzercia - -