Dnes je streda, 29.september 2021, meniny má: Michal, Michaela
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Ochutnávanie espressa je malá veda

jún 25, 2021 - 10:00
Ochutnávanie kávy je pre každého správneho Kávoholika doslova rituál. Dnes sa naň skúsime pozrieť trochu bližšie, aby aj tí, ktorí s ním skúsenosti doteraz nemali pochopili jeho princíp a vedeli, čo od neho môžu vlastne očakávať.
Foto: 
Kávoholik

Na začiatok kvapka teórie
Espresso je nápoj s talianskymi koreňmi, ktorý však už dávno prerástol krajinu svojho zrodu. A ako to už býva, svetová expanzia uvoľnila pravidlá a definície tohto nápoja. Následkom čoho je možné, aby barista pripravoval espresso podľa individuálnych pravidiel, ktoré odrážajú jeho osobnú predstavu o charaktere pripravovaného zrna.

Bez cremy to nejde
Crema definuje espresso ako nápoj. Odlišuje ho od ostatných techník prípravy a tohto parametru sa nedotkla ani moderná doba.  Pravidlá pre hustotu, objem a farbu sa síce už mierne odlišujú ale crema proste musí byť. Vizuálne totiž odlišuje espresso od ostatných techník prípravy.

img_6208.jpg

Foto: 
Kávoholik

Konzistentná a elastická
Na povrchu správne pripraveného espressa musí byť vždy konzistentná a elastická crema. Konzistentnou pritom myslím takú, ktorá je rozložená na celej hladine nápoja. Elastická tým, že pri naklonení šálky alebo jemnom premiešaní lyžičkou zo strany na stranu sa pri spätnom pohybe hmota cremy vráti sama o sebe pekne späť. Navyše na povrchu sa nevytvoria žiadne kryhy alebo ostrovčeky, ktoré by na hladine plávali alebo narušili elasticitu povrchu.

Tigrovaná už nie je v móde
Farba je samostatná kapitola. V skratke ale spomeniem, že by mala byť jednotná, bez výrazne tmavších alebo svetlejších častí. Kedysi obľúbený tigrovaný vzhľad sa pri modernom pražení už považuje za hendikep.

Bez sŕkania to nepôjde
Máme teda pred sebou espresso s dokonalou cremou a čo ďalej? V prvom kroku zapojíme čuch. Privoniame si,  umocníme tak chuťový vnem.  Nasleduje nie veľmi spoločenské a príjemné sŕknutie, ktoré navyše po malej pauze ešte zopakujeme. Postupne sa tak od prvého chuťového vnemu prepracujeme k telu chuti. Následne je čas začať pozvoľne hodnotiť. Pozvoľne preto, že v ústach nám ešte stále beží program dochute a čakáme na jej koniec. To je všetko. Proces je ukončený a môžeme začať hodnotiť. A samozrejme, diskutovať.

neu_3778_m.jpg

Foto: 
Kávoholik

Na záver malé zhrnutie ochutnávania
Hodnotili sme teda cremu, jej konzistentnosť, farbu a elasticitu. Ďalej vôňu a potom chuť rozloženú z troch častí – prvý chuťový vnem, telo chuti a dochuť. Prvý chuťový vnem pritom často býva iný než telo chuti. Je to priam až žiadúce. Taktiež je dobré vedieť, že káva, ktorá chutí každým dúškom rovnako, sa hovorí plochá. Nemusí byť zlá, no po každom dúšku si na chuť privykneme a tretím odpitím/sŕknutím sa môže zdať, že sa nám zdá káva vlastne bez chuti – prázdna. Ak je však všetko tak, ako má byť, je žiaduce, aby nás pitie aj bavilo a pri jednotlivých dúškoch príjemne prekvapilo. Tomu hovoríme, že káva má vrstvy. Prvé sŕknutie nám môže pripomínať chuť po mandliach, druhé lieskové oriešky atď. Pri dochuti sa cení najmä jej dĺžka a príjemnosť. 

- - Inzercia - -