Čas čítania
1 minute
Variácie tekvicovej polievky
október 22, 2021 - 08:00
Jeseň si vyslovene pýta tekvicovú krémovú polievku. Čo žena, to iná kuchárka, iné zvyky a tradície, popýtali sme sa na ne a prinášame vám tipy ako ju obzvláštniť.
- K tekvici sa mi hodí šalotka, bylinky ako tymian a šalvia, a aj kúsok slaniny. Ak náhodou nemáte šalviu, pokojne použite rozmarín.
- Najprv všetko podusím aby sa rozvinuli chute a až potom pridávam tekvicu. Tú navyše upečiem v rúre, a tým sa celá príprave polievky urýchli. A pečiem ju nielen preto, ale keď sa tekvica najprv upečie, jemne skaramelizuje a tým sa zvýrazní jej chuť. Mohli by ste všetko hodiť rovno do hrnca, ale táto extra námaha sa vám vyplatí. Verte mi.
- Ak chcete môžete si pripraviť aj orieškovú posýpku. Ja mám najradšej opečené mandle a trochu čili, na zahriatie.
- Tekvicový krém podávame s opečenými hriankami a môžeme pokvapkať tekvicovým olejom.
- Rovnako zdravá a chutná je aj tekvicová polievka s červenou šošovicou. Môžeme ju pripraviť zo surovej tekvice, ale ak použijeme vopred na olivovom oleji alebo masle v rúre upečenú tekvicu, jej chuť sa ešte vylepší.
- Na tanieri dekorujeme slaninou, strúhaným parmezánom a podávame s grilovanou bagetkou.
- Na tanieri dekorujeme nasekanou čili papričkou a pikantnosť balansujeme lyžicou kyslej smotany.
- Ak si chcete podobný recept pripraviť v štýle talianskej kuchyne, na začiatku speňte cibuľu a následne pridajte tekvicu, paradajky a korenie. Po dusení zalejte tekvicu kyslou smotanou, zakryte a zapekajte v rúre približne 30 minút.
- Zahriať sa môžete napríklad tekvicovou polievkou na spôsob talianskej minestrone, krémovou polievkou, tekvicovým vývarom zahusteným pohánkou či ostrou polievkou na japonský spôsob.
- Dochucovať môžete maslom, sladkou i kyslou smotanou, fermentovaným syrom či olivovým olejom.
- A podávať v bochníku, miske alebo vo vydlabanej tekvici hokkaido.
Komentáre