1 minúta
Jedálniček plný vlákniny
Konzumovať potraviny plné vlákniny nie je až také ťažké ako by sa mohlo zdať. Často totiž stačí vymeniť niečo za alternatívu daného jedla a problém je vyriešený.
NAŠTARTUJTE SVOJ DEŇ S CEREÁLIAMI: Na raňajky si vyberte cereálie s vysokým obsahom vlákniny, päť alebo viac gramov vlákniny na porciu. Vhodnou alternatívou sú celozrnné, otrubové a vlákninové obilniny. Alebo pridajte niekoľko polievkových lyžíc nespracovaných pšeničných otrúb do obľúbenej kaše.
PREJDITE NA CELOZRNNÉ: Hľadajte chleby, ktoré ako prvé na etikete uvádzajú celozrnnú múku a obsahujú aspoň 2 gramy vlákniny na porciu. Skúste hnedú ryžou, jačmeň, celozrnné cestoviny či bulgur.
SKÚSTE STRUKOVINY A VIAC ZELENINY: Fazuľa, hrach a šošovica sú výborným zdrojom vlákniny. Fazuľu pridajte do polievky či do zeleného šalátu na spestrenie. Alebo si pripravte exotické nachos s čiernymi fazuľkami a množstvom čerstvej zeleniny.
ALTERNATÍVA DESIATY: Čerstvé ovocie, surová zelenina, nízkotučný popcorn a celozrnné krekry sú dobrou voľbou. Hrsť orechov alebo sušeného ovocia je tiež zdravá desiata s vysokým obsahom vlákniny.
V jednoduchosti je krása. Aj pri strave.
Komentáre