Dnes je utorok, 18.január 2022, meniny má: Bohdana
Čas čítania
3 minutes
Zatiaľ prečítané

Omladnite s chrenom

november 22, 2012 - 14:26
Chren je tradičnou jesennou pikantnou pochúťkou. Hoci najlepší je čerstvo nastrúhaný, my vám ponúkame aj recepty na chrenovú omáčku či polievku s koreňovou zeleninou.
Foto: 

 

 

Mali by ste vedieť:

  • Chren pokladajú za koreň mladosti, podobne ako ženšen
  • Obsahuje liečivé antibiotiká, ktoré ničia baktérie aj niektoré vírusy, podporuje prevenciu v čase zvýšeného výskytu infekčných ochorení dýchacích ciest.
  • V malých dávkach povzbudzuje činnosť tráviacej sústavy a chuť do jedla, nezjedzte však naraz viac ako lyžicu surového chrenu, lebo môže podráždiť žalúdok, obličky a močový mechúr
  • Podľa starých receptúr chren zmiešaný so smotanou mal odstraňovať nežiaduce pehy a škvrny na pokožke, vtieranie jeho šťavy do vlasov zasa malo zastaviť nadmerné vypadávanie

 



Chrenová omáčka
Ingrediencie:
100 g chrenu, 3 PL oleja, 3 PL hladkej múky, 2 dl hovädzieho vývaru, 1/2 ČL mletého muškátového orecha, 1 PL cukru, 2 dl sladkej smotany na varenie, 1 – 2 PL citrónovej šťavy, soľ

Postup:
Koreň chrenu ošúpeme a najemno nastrúhame. Zakryjeme. V hlbšej panvici z oleja a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju vývarom a za stáleho miešania varíme asi 10 až 15 minút. Mierne osolíme, pridáme nastrúhaný muškátový orech a podľa chuti cukor, zalejeme smotanou a necháme povariť. Nakoniec pridáme najemno postrúhaný chren, omáčku už ďalej nevaríme. Dochutíme citrónovou šťavou. Podávame s knedľou a tenkým plátkom vareného hovädzieho mäsa, ozdobíme kolieskom citróna s brusnicovým džemom a kopčekom šľahačky.

 


Jablkový chren
Ingrediencie:
100 g chrenu, 300 g jabĺk, 2 PL sladkej smotany, trocha cukru, štipka soli, pár kvapiek olivového oleja

Postup:
Jablká aj chren ošúpeme, postrúhame na jemnom strúhadle a premiešame. Vzniknutú šťavu zlejeme (je zdravá, treba ju vypiť). Pridáme smotanu, niekoľko kvapiek oleja, soľ a podľa chuti cukor. Všetko spolu vymiešame a prípadne dochutíme. Jablkový chren sa hodí k varenému hovädziemu mäsu, prípadne ako príloha k studenej večeri. Vyskúšajte s opečeným celozrnným chlebom. Jablkovo-chrenovú pochúťku pripravujeme tesne pred podávaním, vtedy nestráca charakteristickú „chrenovú“ arómu.

 











Šunková rolka s chrenom
Ingrediencie:
20 plátkov hydinovej alebo dusenej šunky, 200 g chrenu, 250 g smotany na šľahanie, 1 ks stužovača na šľahačku, biele mleté korenie, 20 ks čiernych olív

Postup:
Koreň chrenu ošúpeme a na jemnom strúhadle nastrúhame. Zo smotany vyšľaháme hustú šľahačku, pomôžeme si stužovačom. Do šľahačky jemne primiešame chren a trochu mletého bieleho korenia. Kúsky šunky rozprestrieme, na každú dáme primerané množstvo chrenovej šľahačky a zľahka zvinieme. Každú rolku prepichneme špajľou s čiernou olivou.

Náš tip:
Rolky vynikajúco chutia, ak do chrenovej šľahačky pridáte na malé kúsky nakrájaný čerstvý alebo konzervovaný ananás.



 

Chrenová polievka
Ingrediencie:
100 g nastrúhaného chrenu, 3 mrkvy, 1 cibuľa, 3 zemiaky, 3 PL oleja, 1 ČL cukru, 6 dl vývaru, 1vajce, majorán, štipka soli

Postup:
V hrnci speníme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme očistenú a na väčšie kúsky nakrájanú mrkvu a na kocky nakrájané zemiaky. Premiešame, zeleninu mierne orestujeme, jemne osolíme a posypeme majoránom. Zalejeme vývarom a uvaríme. Keď je zelenina mäkká, pridáme do polievky  najemno nastrúhaný chren a poriadne premiešame. Na zjemnenie môžeme priliať trocha sladkej smotany na varenie. Do taniera s polievkou vložíme polovicu natvrdo uvareného vajíčka a ozdobíme vňaťou.    




Hovädzie mäso v aspiku
Ingrediencie:
500 g uvareného hovädzieho mäsa, 4 vajcia, prášková želatína, šťava z polovice citróna, celé čierne korenie, nové korenie, soľ, bobkový list, petržlenová vňať, čerstvo nastrúhaný chren alebo jablkový chren

Postup:
Pripravíme si vhodnú plytkú misku (alebo menší plech na pečenie) s vyšším okrajom. Uvarenú hovädzinu nadrobno nakrájame. Do vody, v ktorej budeme pripravovať želatínu, pridáme citrónovú šťavu, bobkový list, koreniny a soľ. Uvaríme želatínu podľa návodu, keď  je hotová, vyberieme z nej koreniny a bobkový list. Trocha čírej želatíny nalejeme na dno plechu a necháme stuhnúť. Rovnomerne uložíme plátky natvrdo uvarených vajíčok a navrstvíme nakrájané hovädzie mäso. Zalejeme zvyškom želatíny a necháme stuhnúť.  Mäso v aspiku opatrne vyklopíme, nakrájame na porcie a ozdobíme vňaťou. Podávame s čerstvo nastrúhaným alebo jablkovým chrenom a celozrnným pečivom.

Náš tip:
K mäsu pred zaliatím želatínou môžeme pridať napríklad krúžky vo vode uvarenej mrkvy alebo rôzne druhy konzervovanej zeleniny. 

 

Pečené koleno s chrenom
Ingrediencie:

1 ks bravčového kolena, soľ, cesnak, mleté čierne korenie, nové korenie, bobkový list

Postup:
Dôkladne umyté bravčové koleno vložíme do väčšieho hrnca s osolenou vodou tak, aby bolo úplne ponorené. Podľa veľkosti ho varíme jeden a pol až dve hodiny. Vyberieme a necháme vychladnúť. Potom kožu na kolene ostrým nožom  jemne nakrojíme, aby vznikla mriežka,  posolíme a štedro rukou potrieme roztlačeným cesnakom. Odložíme najmenej na 4 hodiny na chladné miesto. Potom ho vložíme do predhriatej rúry a upečieme do chrumkava.  Podávame na „drievku“ s bohatou oblohou nakladanej zeleniny a celozrnným chlebom alebo pečivom. Nezabudneme na čerstvo nastrúhaný chren.


Chren „do zásoby“
Ingrediencie:

500 g chrenu, 40 g cukru, 2 ČL soli, 1 dl octu, 1 dl olivového oleja, trocha vody podľa potreby

Postup:
Očistený chren nastrúhame, potom pomixujeme a dôkladne zmiešame s ostatnými prísadami. Zmesou naplníme menšie poháre a dobre uzavrieme. Nesterilizujeme. Uložíme do chladničky. Takto pripravený chren vydrží 4 – 5 mesiacov.

 







Pripravila: BEATA VRZGULOVÁ
Foto: Thinkstock

- - Inzercia - -